13 Aralık 2009 Pazar

EYVAH ÇOCUĞUM OKUMUYOR!!!


Eğer ki “çocuğum kitap okumuyor.” diyorsanız. Bunun sorumlusunu okulda yada çevrede aramanın çocuğunuza bir faydası yoktur. Çocuğun en büyük modeli anne ve babasıdır. Bu doğrultuda çocuğa okuma alışkanlığı kazandırmanın yolu, evde iyi bir gazete ve kitap okuyucusu olmaktan geçer. Ailelerin okumaya ayırdıkları zamanın ve çocuklarına okuma alışkanlığı kazandırmak için ne yaptıklarının araştırıldığında “Çocuklara okuma alışkanlığı kazındırmanın formülü” ortaya çıkar.

Yapılacak şeyler aslında çokta zor olmayan ve fazla emek istemeyen davranışlardır. Eğer çocuğunuzun iyi bir okuyucu olmasını istiyorsanız, her şeyi okuldan ve öğretmenden beklememelisiniz. Zaten böyle bir düşünce içerisine girmeniz problemi tek başına çözemez.

Yapacağınız basit ve yönlendirici davranışlarla çocuğunuzu iyi bir okuyucu yapabilirsiniz. Yeter ki isteyin. Aşağıda belirttiğim davranışları uygulamanız çocuğunuzun okumaya karşı olan ilgisini büyük olasılıkla yükseltecek ve okumanın kendisi için önemli bir davranış olduğunu anlayacaktır.

* Yüzyılın en büyük buluşlarından olan internetin hayatımızın her evresine girdiği şu zamanda haberleri internetten, yada televizyondan takip ediyor olsanız bile evinize mutlaka her gün ya da iki günde bir gazete almalısınız ki çocuğunuza iyi bir model olabilesiniz. Tabi ki sadece akşamları eve gazete getirmekte problemi çözmez. Çocuğunuz sizin gazete ve kitap okuduğunuzu görmelidir. Gazete ve kitap okuyan baba ve anne en iyi modeldir.

* Gazeteyi veya kitabınızı okurken çocuğunuz size soru yönelttiğinde, “Görmüyor musun meşgulüm bir şeyler okuyorum.” diyerek tepki göstermeyin. Bu davranış çocukta, “Babam gazete ve kitaplara benden daha çok önem veriyor.” düşüncesi uyandırır. Gazetenin ve kitapların kendisi ve babasının arasına girdiğini düşünerek gazeteye ve okumaya karşı çocuğunuzda olumsuz düşünceler oluşmasına neden olur.

* Gazete okurken çocuğunuzun ilgisini çekecek bir konu ya da fotoğraf bulmanız çocuğunuzun gazeteye ve kitaplara karşı ilgisini artıracaktır.

* Bir yere yada geziye giderken çantanıza kitabınızı koyun ve böylece kitaplara ne kadar önem verdiğinizi çocuğunuza gösterin. Baba ve annesinin yanlarında kitap taşımaları, ailesinin kitaba verdiği önemi çocuğa gösterir. “Babam ve annem kitap okuyorlarsa, okumak gerçektende yararlı bir şeydir.” düşüncesi çocukta oluşur ve okumaya başlar.

* Çocuğunuzla birlikte zaman geçirin ona değer verdiğinizi anlasın, ardından bir alışveriş merkezine veya kitapçıya gidiniz ve sadece bir kitap alarak ona hediye ediniz. Çocuk ailesinin kendisine çok değer verdiğini ve bu değer ölçüsünü göstermek için kitap aldıklarını görmesi kitabın çok değerli bir şey olduğu bilincini çocukta oluşturacaktır.

* Eğer mümkünse çocuklarınızla birlikte günün belli bir zamanı kitap okuyun. Düzenli yemek ve içmenin sağlığımız için önemi neyse, düzenli kitap okumanın da ruh sağlığımız ve bilgi düzeyimizin artması için o kadar önemli olduğu bilincini çocuklarınızda uyandırın.

* Çocuğunuzun bitirdiği kitabı, okuma alışkanlığı olmadığını bildiği bir arkadaşına vermesini önerin. Hem kendisinin kitap okumayan arkadaşlarından üstün ve farklı bir yönü olduğunu anlamasına hem de arkadaşlarının da kitap okumalarına neden olacaktır.

kaynak: http://www.atilakaldirim.tr.gg