6 Mart 2009 Cuma

EV ÖDEVLERİM NELER?-BROŞÜR

Dün Veli-Öğretmen görüşmesi yaptım. Her toplantıda velileri bilgilendirmek için mutlaka bir broşür hazırlarım. Toplantıda broşürdeki bilgileri kısaca anlatırım. Broşürü dağıtırım ve okumalarını isterim.



EV ÖDEVLERİNİN BAŞARIYLA HAZIRLANMASI

“Ev Ödevlerim Neler?” Plana Göre Öğrenimde Başarı

İlköğretim okulu çocuklarına verilen ev ödevleri, okulda işlenen dersleri daha da derinleştirmektedir.
Okul yaşamının başlangıcında birçok öğrenci ev ödevlerini büyük bir heyecanla yapar. Genelde bu heyecan çabuk söner ve çok geçmeden ev ödevleri zorunlu bir baş belasına dönüşür. Öyle ki, bazı çocuklar bunu, işkence, dehşet, dram veya benzeri olarak tanımlanır. Bu tanımları sadece öğrencilerden değil, bunların annelerinden de sıklıkla duyarız. Sizlerin de birer anne-baba olarak en az çocuğunuz kadar ev ödevsiz geçen bir tatilin özlemini çektiğinizden eminim.

Siz anne ve babaların daima başa çıkmak zorunda oldukları iki ana konu vardır: Çocuklarımızın “düzen güçlükleri” ve “zaman yönetimindeki güçlükleri”.
“Düzen” konusuna dahil olanlar:
Yazı masasının düzenli olması
Özenle hazırlanmış bir okul çantası
Herhangi bir oyalanmaya meydan verilmemesi.
Olumlu “zaman yönetimi” için dikkat edilmesi gerekenler.
Ev ödevlerine tam zamanında başlanması
Tembelliklere çare arama
Çocuklar düzene uymayı pek sevmezler. Düzenli olmayı sıkıcı ve lüzumsuz bulurlar. Fakat biz çocuklarımızın kendiliğinden kendi içgüdüleriyle düzenli olmalarını isteriz. Ve şayet biz bunu istiyorsak, o takdirde çocuklarımıza düzenli olmayı doğru olarak “pazarlamalıyız” yani onlara düzenli olurlarsa bundan ne kazanacaklarını iyice açıklamalıyız, örneğin:
“Okul çantanı daima tertipli ve düzenli toplarsan, daha sonra okulda çıkabilecek tatsızlıkları önlersin. Gerekli her şeyi hemen bulacağın için, öğretmeninin de seni azarlaması için bir neden kalmaz.

Okul Çantasının Düzeni
Bazı çocuklar bölmelere ayrılmış çantalarla rahat ederler. Çocuğunuza bir bölmeye sadece kitapları, bir bölmeye sadece defterleri, bir bölmeye sözlük-yazım kılavuzunu, bir bölmeye dosyasını, ön göze kalem kutusunu, boya kalemlerini koymasını söyleyebilirsiniz.
Öğretmeninin verdiği fotokopi kağıtlarını dosyasına düzenli ve kırıştırmadan koymaları gerektiğini söyleyebilirsiniz. Zamanla çocuğunuz bunu kendiliğinden yapacak, can sıkıcı arama ve unutma seansları ortadan kalkacaktır.
Çanta için birlikte bir düzen sistemi kurduktan sonra sıra, çantayı sistemli ve düzenli şekilde toplamaya gelmiştir. Burada da çocuğunuza yardım edebilirsiniz ve etmelisiniz de.
Akşamdan çanta ders programına göre hazırlanmalıdır. Çanta hazırlanıp yazı masası düzenlendikten sonra, okul çantası ve resim malzemeleri, eşofman takımı, performans ödevi çıkış kapısına yakın bir yere yan yana bırakılır. Böylece ertesi sabah için artık her şey hazır demektir.

Ev Ödevi Defterinin Düzeni
Hiçbir okul çantasında ev ödevi defteri eksik olmamalıdır. Ev ödevi defteri-bloknot çocuğun kalem kutusuna sığacak büyüklükte olmalı, çantanın içinde kaybolmamalıdır. Ev ödevlerinin okulda eksiksiz bir şekilde not alınması, evdeki zaman ve stresten tasarrufu da sağlar.
Çocuğunuzu tıpkı diğer defterlerinde yaptığı gibi, bu deftere kaydettiği notlar için de tarih atmaya alıştırın.
Bu kayıtların sayfa sıralarına göre olmasına dikkat edin. Çünkü genelde kalemlere bazen defterin ortasına, bazen de arkasına yazılmışlardır.
Çocuğunuzla iki yazı arasında kaç boş satır kalması gerektiğini görüşün.
Arkadaki sayfaların tümünü boş bırakan çocuklar da vardır. Sağ ve sol kenarları çizgili olan defterleri satın alın. Bu kenar çizgileri yazılanları sınırlar.
Bu notları düzenli kaydetmek çocuğunuza zor gelebilir, ona bunları nasıl düzenleyebileceğini gösterin. Çoğunlukla hatalar, sadece çocukların bu “düzensiz” not almalarından kaynaklanmaktadır.
Çocuğunuzdan defter tutarken düzenli olmasını talep edin. Başlangıçta her gün kontrol edin.
Ev ödevi notları için son bir uyarı daha: Daha iyi bir fikir edinebilmek için ev ödevleri ya uygun renklerde not edilmeli (örneğin: Türkçe yeşil kalemle) veya uygun renklerle kutulara işaretlenmelidir. Sık sık kalemlerini kaybeden veya ağır yazan çocuklar için işaretlenmiş kutuları kullanılırsa rahat ederler. Bu kutular birkaç gün evde çalışılarak önceden hazırlanabilir. O zaman çocuğunuz çeşitli renklerde kalem aramak zorunda kalmayacak ve vakit harcamayacaktır.
Ev ödevi defteri, mesaj defteri olarak da kullanılabilmelidir. Organize olmamış, unutkan çocuklar için kullanılabilir.
Ve çocuğunuzun ev ödevlerini bitirdikten sonra hemen ertesi gün için çantasını toplamasına ve yazı masasının üzerinde hazırlamasına dikkat edin.

Oyalanmalar
Ev ödevini yapmak için, olanaklıysa her gün için belirli bir ödev yapma-saati saptayın. Bu ev ödevi saati süresince evinizde sessizlik olmasını sağlayın. Tüm çocuklar buna göre davranmak zorundadır. Daha küçük kardeşler de bu düzene uymayı öğrenebilirler. Fakat yalnız çocuklarınız değil, kendiniz de ev ödevi yapıldığı sırada evde sağlanacak bu sessizliği uymalısınız. Bu saatlerde misafir kabul etmemelisiniz, gezmeye gitmemelisiniz.
Telefon veya kapı zilinin çalması bile çocukların öğrenirken dikkatlerinin dağılmasına neden olur. Tekrar düşüncelerini yalnız ev ödevlerine yoğunlaştırmak için genelde zordur.
Basit bir öneri: Ev ödevlerini yaparken telefon ve kapı zilini devre dışı bırakın ve asla çocuğunuzun arkadaşlarının tespit edilen süreden önce pencerenin altında birikmesine izin vermeyin. Bunların annelerini de “kendi zamanları” konusunda bilgilendirin.